• |

TÜRKİYE’NİN EN HIZLI BÜYÜYEN 100 ŞİRKETİ BELLİ OLDU

Eklenme Tarihi : 05-02-2024


TOBB, TEPAV ve TOBB ETÜ İş birliğinde Türkiye'nin en hızlı büyüyen ilk 100 şirketi belli olurken, Kuzeyboru Firmamızda ilk 100'e girerek ödül aldı.

 Kuzeyboru firmasını tebrik eden ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Koçaş, yaptığı açıklama da; “TOBB, TEPAV ve TOBB ETÜ İş birliğinde Türkiye'nin en hızlı büyüyen ilk 100 şirketi belli olurken, Kuzeyboru Firmamızda ilk 100'e girerek ödül almıştır. Kendilerini Aksaray İş Dünyası adına tebrik ediyoruz. İnşallah Aksaray’dan önümüzdeki yıllarda çok daha fazla firmamız bu listede yer alacak ve şehrimizi en iyi şekilde temsil edeceklerdir” Dedi.

Listede 27 farklı ilden ve 35 ayrı sektörden şirketler yer aldı. İlk 100’deki şirketlerin, 2019-2021 döneminde iki yılda ortalama büyüme oranı yüzde 569 oldu. Nominal gelirlerindeki artış oranı, Türkiye’nin nominal milli gelirindeki artışın 8 katı düzeyine ulaştı. En hızlı büyüyen şirketlerin 23’ü İstanbul, 19’u Ankara, 9’u ise Adana’dan çıktı. Cirosunu 2 yılda yüzde 6 bin 628 oranında artıran Adana merkezli AFM Gıda Kimya Limited Şirketi ilk sırayı aldı. İstanbul firması Tobio Novelfarma İlaç Sanayi AŞ yüzde 5 bin 631 büyüme oranıyla ikinci, Aydın merkezli Ada İnşaat Mermer Limited Şirketi ise yüzde 1.744 büyüme oranıyla üçüncü oldu.

 

-Hisarcıklıoğlu: "Türkiye 100 şirketlerinin 2019-2021 döneminde istihdamı yüzde 49 arttı"

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, başarılı girişimcileri öne çıkaran, her olumlu işin destekçisi olan Bakan Bolat'a Türk özel sektörü adına teşekkür etti.

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye 100 listesi hazırlanırken, başvuran şirketlerin 2019-2021 ciro artış hızlarının dikkate alındığını söyledi.

Listedeki 100 şirketin söz konusu dönemde ortalama büyümesinin yüzde 569 olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Bu, çok çarpıcı bir rakam. Çünkü Türkiye'deki milli gelir artışının 8 kat üzerinde bir performans gösterdiler. Yine aynı süre içinde, çalışan başı üretimlerini, yani verimliliklerini ise ortalama yüzde 267 artırdılar. Ayrıca her biri ortalama 103 kişiye istihdam sağladı. 2019-2021 döneminde Türkiye 100 şirketlerinin istihdamı yüzde 49 arttı. Türkiye 100 şirketlerinin yüzde 71'i ihracat yapıyor. Tam 76 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriyorlar. Böylesine büyük başarılar gösteren ve Türkiye 100'e girmeye hak kazanan şirketlerimizle iftihar ediyor, hepsini de yürekten kutluyorum."

Türkiye 100 şirketlerinin, dijital teknolojiyi çok iyi kullandığını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Çalışanların eğitimine ayırdığı kaynağı masraf olarak görmüyor, buna büyük önem veriyorlar. Yüksek bir çevre bilinciyle ve sürdürülebilirlik anlayışıyla çalışıyorlar." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye 100 listesinin bölgesel dağılımına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Listede 27 farklı şehrimizden şirketler var. Anadolu'nun yükselişi, burada da açık bir şekilde görülüyor. Sektörler açısından da yine ilginç bir dağılım var. Listede bilişimden, makineye, toptan ticaretten, metal ürünlere, elektronikten, mühendisliğe kadar 35 farklı sektörden şirketler bulunuyor. Bu çeşitlilik aslında ülkemizde her sektörde fırsatlar olduğunun, doğru iş modeliyle her sektörde başarının yakalanabileceğinin en güzel ispatı."

 

Kalkınmanın anahtarının girişimcilik olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, daha fazla girişimciye ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye 100 ile girişimci rol modellerinin sayısının artmasını istediklerine işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu: "Buradaki her şirket, yeni girişimcilere örnek olsun istiyoruz. Bütün gençlerimizin, kadınlarımızın, bu başarı hikayelerini duymalarını istiyoruz. Duysunlar ki onlar da girişimci olmaya daha fazla heves etsinler. Türkiye 100 programına başvurmuş ancak ilk 100 arasına girememiş şirketlerimize de seslenmek istiyorum. Sizler 2019-2021 döneminde ortalama yüzde 186 büyüdünüz. Bu başarılarından dolayı bu şirketlerimizi de tebrik ediyorum. Listeye giremedim diye asla üzülmeyin, gelecek yılın programını yakın zamanda duyuracağız." Türk iş dünyası olarak birçok zorlu süreçten geçtiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, "Kamu-özel sektör el ele vererek, tüm bu sıkıntılı dönemleri aşmayı bildik. Türkiye'nin, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yerini almasını ve lider ülke haline gelmesini hep birlikte çalışarak sağlayacağız. Ülkemizin gururu olan şirketlerimizin kurucularını, yöneticilerini ve çalışanlarını bir kez daha yürekten kutluyorum." dedi.

-Ticaret Bakanı Ömer Bolat

Ödül kazanan tüm girişimleri tebrik ederek, başarılarının devamını dileyen Ticaret Bakanı Ömer Bolat da TOBB'un düzenlemiş olduğu Türkiye 100 Ödülleri’nin ülkenin ekonomik dinamizmini ve başarı potansiyelini ortaya koyan önemli bir etkinlik olduğunu kaydetti. Bolat,”Bu ödüller, hem bireysel hem de ulusal düzeydeki ilerlemenin somut bir kanıtı olarak, gelecekte daha fazla yenilik ve uluslararası başarıya olan inancımızı pekiştiriyor. Bu başarıların, sürdürülebilir büyüme ve yenilikçilikle daha da ileri taşınacağına dair güvenim tamdır” diye konuştu. Ödüllerin şirketlere yeni ufuklar açacağını vurgulayan Bolat, “Sektörlerinizdeki liderliğinizi pekiştirecek, ulusal ve uluslararası arenada daha fazla tanınırlık kazanmanıza yardımcı olacaktır. Bu başarı, iş ağlarınızı genişletmenize, yeni pazarlara adım atmanıza olanak sağlayacak ve inovasyon ile büyüme yolculuğunuzda sizi daha da motive edecektir” dedi.