• |

İNŞAAT SEKTÖRÜ KOMİTE TOPLANTISINDA BİR ARAYA GELDİ

Eklenme Tarihi : 31-12-2016

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Koçaş, Meclis Başkanı Fatih Tekin, 2. Meslek Komitesi Başkanı Cüneyt Bağbabi Göktaş, 2. Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Hatice Şahin Eroğlu, , Kamu Kurum ve Kuruluşların Müdürleri, STK Başkanları, ATSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile birlikte çok sayıda davetli katılım gösterdi.

Programda açılış konuşmasını yapan ATSO Meclis Başkanı Fatih Tekin, yapmış olduğu konuşmasında; “Genişletilmiş 2. Meslek Komitesi sektör toplantımız sektör temsilcilerimiz tarafımızdan organize edilmiştir. Bilindiği üzere dünya genelinde en fazla yan sanayiyi içerisinde barından sektörler otomotiv ve inşaat sektörleridir. Bu iki sektörümüz Dünya’nın lokomotifi olarak nitelendirilirken sektör alt kademeleri ile birlikte bünyesinde milyonlarca insana istihdam imkânı sağlar. Yarattığı katma değer ve istihdam olanaklarıyla ülke ekonomileri için çoğu zaman bir kaldıraç görevini üstlenen inşaat sektörü ayrı bir öneme sahiptir.

Ülkemiz 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ister istemez ekonomik anlamda sıkıntılı bir sürece girmiş ve yavaş yavaş toparlanma sürecini başlatmıştır. Ülke ekonomisine en büyük katkıların başında gelen inşaat sektörünün ilimizdeki temsilcisi olan sizlere daha büyük görevler düşmektedir.

Sizlerden isteğimiz istihdam sayılarınızı artırın ve ilimiz istihdam oranlarını yukarılara çekerek başta Aksaray ekonomisi olmak üzere ülkemiz ekonomisine destekte bulunmanız gerekmektedir. Tabi ki sizler işin mutfağında olduğunuzdan dolayı sıkıntıları daha fazla bildiğiniz için bugün sizlerle bir aradayız. Fikirlerinizi ve sorunlarınızı burada dile getirelim ki bizlerde üzerimize düşen görevi yerine getirelim” Dedi.

KOÇAŞ " SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZMELİYİZ"

 

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Koçaş ise konuşmasında genel olarak inşaat sektörünün yaşamış olduğu sıkıntılara değinerek çözüm yollarının birlikte bulunması gerektiğini belirtti. Koçaş konuşmasında; “İnşaat sektörümüz Aksaray ekonomisin lider sektörü olup, yarattığı çarpan etkileri ile oluşan katma değer, istihdam, vergi konularında hep en önde olmuştur.  Diğer önemli bir husus şehrimizin modern görünümünde sizlerim emekleri yadsınamaz inşaat kalitesi bakımından ülkemizde son derece iyi bir noktada olduğumuzu ifade ederek bir kere daha tüm sektör üyelerimize şükranlarımı sunuyorum. Bu meslek grubumuz üye sayısı bakımından ATSO’nun 2. en büyük meslek grubu olarak dikkat çekiyor.

Yıl bazlı konut satışlarında tr 71 bölgesinde 3 sırada yer almaktayız. tr 71 bölgesinde Kırıkkale ili satış âdeti bakımından öne çıkmaktadır. Göreve geldiğimiz günden bu güne 2013-2016 döneminde,33 yurt içi ve 1 yurt dışı fuara 1.099 üye götürülmüştür.4 adet fuar organizasyonu ilimizde düzenledik. 51 adet eğitim panel konferans düzenleyerek 2.893 üye ve çalışan katılım sağlamıştır. Oda hizmet binası faaliyete açtık. Odamızın tüm borçlarını ödedik ve hiçbir kurum ve kuruluşa sıfır borcu olan bir kurum haline getirdik. Odamızı ISO 9001 sitemine geçirdik. Odamızı TOBB akredite sistemine entegre ederek akredite oda yaptık. Oda üyelerine indirimli yüksek lisans imkânı getirdik. Oda üyelerine indirimli elektrik protokolü imzaladık. OSB bölgesinde TOBB meslek lisesinin yapılmasını sağladık, öğle arası üyelere hizmet vermeye başladık. ATSO dergisini yayın hayatına başlattık. Kadın ve genç girişimciler kurullarının çalışmalarına hız verdik.2 adet AB projesi yürüttük. Üyelerimize daha etkin ulaşmak için iletişim kanallarımızı çeşitlendirerek güncellemeler yaptık. Araç filomuzu yeniledik. ATSO ne iş yapar sorusunu cevaplamak için yapmış olduğumuz bir çalışmada 35 farklı iş türünde günlük olarak üyeye verilen belge ve hizmet sayısı 112 işlem olduğunu gördük.

Değerli Konuklar, ekibimiz sizleri bu programa davet etmek ve sorun görüş ve önerilerini almak için 516 üyeyi aramışlardır. Bunun sonucunda üyelerimizden almış olduğumuz sorunları temel başlıklarda size aktarmaya çalışacağım.

KAYIT DISI EKONOMİ:

 Aksaray’da taşeron firmaların büyük bir kısmının kayıt dışı olması kalitenin düşmesine ve kontrol mekanizmasının islememesine neden olmaktadır. Vergi mükellefi olmayan, sigortasız isçi çalıştıran taşeron firmalar herhangi bir aksilikte sorumluluktan kaçmakta ve olası iş kazalarında çok ciddi cezalarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorunu taşeron sisteminin kayıt altına alınması önemle irdelenmelidir.

ARSA SORUNU:

 Şehrimizde arsa üretimi, ya da ucuz arsa üretimi giderek azalmaktadır. Belediyenin yeterince arsa üretmemesi, arsa fiyatlarının çok yükselmesine neden olmaktadır. Arsa payı inşaat maliyeti içinde %20 oranına sahip olmalıyken Aksaray’da bu oran  %50’lere gelmiş durumdadır.

 

KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI:

 İnşaat sektöründe konusunda yetişmiş usta sayısı oldukça yetersizdir. Bunu aşmak için meslek edindirme kursları açılmalı ve sertifikalı programlar teşvik edilmelidir. Ayrıca sektörde sertifika zorunluluğu getirilmelidir. Meslek edindirme kurslarının açılması ve belgelendirmenin çevre ve şehircilik müdürlüğü tarafından yapılmasının uygun olacağı kanaatindeyiz.

PROJE BEDELLERİNİN VE HARÇLARIN YÜKSEKLİGİ:

Proje bedellerinin ve harçların çok yüksek olması, inşaatta kaçak yapıyı teşvik etmektedir. Ayrıca hâlihazırda konut sektöründeki gereğinden fazla şişkinlik, arsa, malzeme ve isçilik fiyatlarının artmasına neden olmuştur.

MESLEĞİN EHLİ OLMAYAN KİŞİLERİN İNŞAAT YAPMASI:

 Mevcut yasalara göre kayıt yaptıran herkes müteahhitlik yapabilmekte, başkaca hiçbir teknik yeterlilik, bilgi, eğitim ve teknik deneyim aranmamaktadır. Bu durum bir yandan inşaat sektöründe tekniğine uymayan kalitesiz yapı ve haksız rekabete, diğer yandan da müteahhitlik mesleğinin saygınlık kaybına sebep olmaktadır. Bunun için öncelikle müteahhitlik mesleğinin tanımı yapılmalıdır. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar, meslek odaları ve STK’ların görüşleri alınarak bir müteahhitlik yasası çıkarılmalı, inşaat sektörünün örgütlenme yapısı gözden geçirilmelidir.

BELEDİYE İNŞAAT YAPI RUHSATININ ONAYLARININ GEÇ VERİLMESİ

ruhsat ve diğer resmi işlemlerde çok fazla prosedür olması ve işlemlerin seri ilerleyememesi söz konusudur. Belediyelerde ruhsat için başvuruların belirli bir sıra numarası ile yapılması ve bu sıra numarası ile takip edilmesi, dosyalarda bulunan eksikliklerin tek seferde incelenerek gerekirse bir resmi yazı ile toplu olarak başvuran firmaya verilmesi hem firmanın takibini kolaylaştıracak hem de işlemlerin hızlanmasını sağlayacaktır. İşlemlerin kolay takibi açısından çevrimiçi takip sisteminin geliştirilmesi de sektöre kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca çok katlı otopark sorunu, TOKİ bölgesine iş merkezi yapılması, bina sığınaklarının kullanışlı hale gelmesi konularında adım atılması gerekmektedir.

TAPU İŞLEMLERİ:

 Müteahhit ve emlak sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin işlemlerinin yavaş yürümesi temel bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. İşlem süreçlerinin hızlandırılması önemlidir. ayrıca tapu işlemlerinde gayrimenkuller üzerinde herhangi bir şerh bulunup bulunmadığı hususlarında üyelerimizin bir bilgi alacağı online sistem kurulması önemli bir adım olacaktır.

Yapı denetim şirketlerinin hizmet bedellerinin inşaat maliyetlerini artırması ve iş sağlığı ve güvenliği mevzuatından kaynaklanan maliyet ve sorumlulukların çokluğu sorunu sektörde karşımıza çıkmaktadır.

Medaş Ve Energaz abonelik işlemleri: işlemlerin yavaş işlemesinden kaynaklı sorunlar ve elektrik kesintileri, voltajdan kaynaklı sorunlar iletilmektedir. Bu iletilen sorunlara hassas davranmalı ve çözüm yollarını bulmak için çalışmalıyız. Bu organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarımıza ve katılım gösteren davetlilerimize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” Dedi.